4.2 Installera Mobigo Mobile

Information

Nedan finner ni information angående hur man installerar Mobigo Mobile med hjälp av Mobigo Setup. Ifall ni har några frågor eller får problem vid installationen, vänligen kontakta Erisma.
För att läsa mer om Installationen av IIS-servern vänligen se IIS-Installation

Förberedelser
  1. Skapa en Mobigo Mobile-mapp under C:\Inetpub\
  2. Skapa en Website i din IIS-installation som pekar på Mobigo Mobile-mappen du skapat ovan. Se till att du vet vilken adress siten har då detta behövs vid installationen. T.ex. installerar du på servern utan någon specifik port eller host name så är adressen http://localhost.
  3. Under Programpooler i IIS kontrollera att .NET Frameworkär inställd på version 4 på siten du skapade.
Installation
  1. Kontakta Erisma Technologies och beställ Mobigo Mobile.
  2. Starta Mobigo Setupfrån huvudkatalogen till Mobigo (på servern).
  3. Välj in katalogen för Mobigo installationen (Mobigos huvudkatalog på servern).
  4. Bläddra ner till Optional och Mobigo Mobile.
  5. Klicka på Download, filerna laddas nu ner till eran server.
  6. När nedladdningen är klar, klicka på Activate.
  7. En wizard kommer nu att starta, följ instruktionerna steg-för-steg för att genomföra installationen.
  8. Installationen är nu klar.
Mobigo Setup felmeddelande: Package Server Unavailable

Vänligen se: Mobigo Installation

Server installation – Manuell

Om man mot förmodan behöver göra en manuell installation (t.ex. ifall Mobigo Setup ej har kontakt med IIS-servern) kan man göra det genom att följa nedan steg.

1. Starta Mobigo Setupfrån Mobigo Desktops-huvudkatalog.
  2. Välj att Ladda ner senaste versionen av MM.
  3. Gå till Mobigos-datakatalog > Setup > Download. Markera den senaste Mobigo Mobile-zipen och välj att extrahera till ny mapp. Observera: Om du kör version 6.0 eller senare hittar du filerna i Mobigos-datakatalog > Components > UNMMOB.
  4. Markera allting i den nya mappen (Bin, Languages, NU, Scripts) och kopiera dem.
  5. Klistra in dessa i Mobigos-datakatalog direkt i roten (Du ser att där redan ligger mappar med samma namn).
  6. Välj att skriva över dessa mappar/filer. När kopieringen är klar behövs Mobigo Setup startas om.
  7. Kopiera hela mappen Languages i Mobigo Desktops-datakatalog.
  8. Gå till Bin > Mobigo Mobile > WWW > Bin.
  9. Klistra in katalogen Languages.
  10. Gå till Bin > Mobigo Mobile > WWW. Kopiera allt innehåll i mappen.
  11. Gå till datakatalogen för eran Mobigo Mobile installation (på IIS-servern).
  12. Välj att klistra in.
  13. Gå till Config-mappen.
  14. Döp om filen Web.config.sample till Web.config.
  15. Leta upp strängen “add key=”DSN” value=”Data Source=SERVER;Initial Catalog=DB_NAME;User id=DB_USER;Password=DB_PASSWORD;” /”
  16. Byt ut värdena i fetstil till era värden. T.ex: “add key=”DSN” value=”Data Source=SERVER01;Initial Catalog=Mobigo;User id=sa;Password=1234;” /”
  17. Spara filen.
  18. Gå till rot-katalogen för Mobigo Mobile.
  19. Öppna filen Web.Config.
  20. Sätt ett mellanslag i början av filen och ta sedan bort det. Spara sedan filen. Detta eftersom denna fil måste touchas.
  21. Kopiera alla dll-fierna från Bin\Common i Mobigos datakatalog till katalogen Bin i er Mobigo Mobile installation på Webbservern.
  22. Starta Mobigo Mobile i eran webläsare och verifiera att den fungerar.
Bifoga bilder

OBS! För att få hjälp att ställa in IIS-en korrekt, vänligen kontakta behörig IT-tekniker.
För att kunna bifoga bilder i Mobigo Mobile krävs det att den uppsatta websiten har behörighet att att skriva till Mobigo Mobile-mappen. Följ nedan instruktioner för att ställa in detta.

1. Starta IIS-hanteraren.
  2. Navigera till Mobigo Mobile-websiten.
  3. Gå till Inställningar för siten och kolla vilken ApplicationsPool/ProgramPoolsom Mobigo Mobile använder sig av.
  4. Navigera till ApplikationsPoolerna/ProgramPoolerna. (brukar synas i en meny ovanför webbsiterna.)
  5. Navigera till den ApplicationsPool/ProgramPool som tillhör Mobigo Mobile-siten.
  6. Gå till Inställningar för denna Pool och bläddra fram till Identitet.
  7. I listvalet för Identitet, välj Network Service.
  8. Spara ApplikationsPoolen/ProgramPoolen och starta sedan om eran Mobigo Mobile-site. Stäng därefter ner IIS-hanteraren.
  9. Navigera till den mapp där Mobigo Mobile är installerat (är du osäker kan du se detta under inställningar för websiten.)
  10. Högerklicka på Mobigo Mobile-mappen och välj Inställningar.
  11. Gå till fliken Säkerhet.
  12. Välj att lägga till användaren Network Service. Ge även denna användare fulla rättigheter.
  13. Spara inställningarna.
  14. Nu är inställningarna klara och man kan bifoga bilder i Mobigo Mobile.
Mobilutskrift (Servicerapport)

OBS! För att få hjälp att ställa in IIS-en korrekt, vänligen kontakta behörig IT-tekniker.
För att skriva ut en mobil utskrift av Servicerapporten (minimum version 1.6.0) krävs det att den uppsatta websiten har behörighet att att skriva till Mobigo Desktops-huvudkatalog. Följ nedan instruktioner för att ställa in detta.

1. Starta IIS-hanteraren.
  2. Navigera till Mobigo Mobile-websiten.
  3. Gå till Inställningar för siten och kolla vilken ApplicationsPool/ProgramPoolsom Mobigo Mobile använder sig av.
  4. Navigera till ApplikationsPoolerna/ProgramPoolerna. (brukar synas i en meny ovanför webbsiterna.)
  5. Navigera till den ApplicationsPool/ProgramPool som tillhör Mobigo Mobile-siten.
  6. Gå till Inställningar för denna Pool och bläddra fram till Identitet.
  7. I listvalet för Identitet, välj Network Service.
  8. Spara ApplikationsPoolen/ProgramPoolen och starta sedan om eran Mobigo Mobile-site. Stäng därefter ner IIS-hanteraren.
  9. Navigera till Mobigo Desktops-huvudkatalog (är du osäker kan du se detta under Systeminställningar i Mobigo Desktop)
  10. Högerklicka på Mobigo Desktop-katalogen och välj Inställningar.
  11. Gå till fliken Säkerhet.
  12. Välj att lägga till användaren Network Service. Ge även denna användare fulla rättigheter.
  13. Spara inställningarna.
  14. Nu är inställningarna klara och man kan skriva ut Mobila utskrifter i Mobigo Mobile.
Offline i Google Chrome

Från  och med version 69 (släppt 2018-09-04) av Google Chrome så kommer Google kräva att man krypterar sin webbtrafik med HTTPS för att funktionen “Application cache” ska fungera. Denna funktion använder Mobigo Mobile för sitt offline läge. För att offline ska fortsätta fungerara måste man installera ett giltigt certifikat på webbsajten som Mobigo Mobile kör på. Ett giltigt SSL certifikat går att få tag på gratis via Let’s Encrypt eller finns att köpa hos någon av de stora leverantörerna som till exempel Godaddy, Thawte eller Comodo. För att installera ett SSL certifikat ber vi er kontakta eran lokalt IT-leverantör eller Mobigo-partner.